Mobiliteitsklassen (MK5)
Bij het kiezen van het juiste hulpmiddel of de juiste transfertechniek is met name mobiliteit van de cliënt bepalend. Naarmate de cliënt minder kan, is er immers meer begeleiding nodig en neemt de kans op fysieke overbelasting van de zorgverlener toe.
Om hier in de praktijk handen en voeten aan te geven heeft LOCOmotion een indeling in vijf Mobiliteitsklasses ontwikkeld (Knibbe et al.,1998). In dit concept worden cliënten op grond van hun functionele mobiliteit in vijf niveaus ingedeeld (A,B,C,D en E). Dat gebeurt dus niet op grond van een ziektebeeld, maar op grond van de beperkingen en mogelijkheden van de cliënt om mee te werken aan bijvoorbeeld een transfer. De indeling in vijf Mobiliteitsklassen is gekoppeld aan de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting zoals ze terug zijn te vinden in de arbocatalogi van de diverse zorgbranches. De Mobiliteitsklassen worden dan ook in diverse instrumenten gebruikt. Denk aan transferprotocollen, de TilThermometer, de BeleidsSpiegel en GoedGebruik. Overigens niet alleen in Nederland, ook in België en meerdere andere westerse landen.
De MK5 mag vrij voor niet commerciële doelen worden gebruikt. Op alle pictogrammen dient ten allen tijde het copyright LOCOmotion vermeld te blijven.
Bekijk hier een video waarin de MK5 wordt uitgelegd. Click here for an English version.
Knibbe Gezondheidkundig Advies | KVK 08187410 0000 | BTW NL001726470B79 | Bloemendaallaan 48 3771 HW Barneveld | +31 6 245 913 98 | nico@knibbe.info